Bacteriën

Wat zijn bacteriën?

Bacteriën zijn eencellige organismen. Ze zitten overal, maar ze zijn met het blote oog niet zichtbaar, de gemiddelde grootte van een bacterie is één micrometer. De meeste bacteriën zijn onschuldig of zelfs nuttig voor mens en dier. Er zijn echter ook bacteriesoorten die infectieziekten veroorzaken.


Bestrijding bacteriën

Ziekmakende bacteriën veroorzaken infecties zoals longontsteking, maagzweer en blaasontsteking. Bij voldoende weerstand bestrijdt het afweersysteem van de patiënt deze bacteriën. De ziekte gaat dan vaak na verloop van tijd weer over zonder dat gebruik van medicatie noodzakelijk is. Gebeurt dit niet dan kan de arts antibiotica voorschrijven.

 

Kun je bacteriën zichtbaar maken?

Thuis zijn bacteriën meestal niet zichtbaar, maar in het laboratorium zijn er methodes om bacteriën zichtbaar te maken. Met een microscoop zijn bacteriën namelijk wel te zien. Daarnaast worden bacteriën vaak in het laboratorium gekweekt, bijvoorbeeld in een vloeistof of op een voedingsbodem. Een voedingsbodem is een laagje gelatine, ook wel Agar genoemd, wat vaak in een petrischaaltje (rond doorzichtig bakje) zit. Laboranten smeren daar bacteriën op uit. Op dat moment zijn die nog niet zichtbaar, maar wanneer het bakje bijvoorbeeld 24 uur in een stoof, bij een temperatuur van 37 graden Celsiuswordt gezet, dan zal uit elke losse onzichtbare bacterie een ‘kolonie’ ontstaan, een klontje bacteriën. Zo’n kolonie, die uit miljoenen bacteriën bestaat, is wel met het blote oog zichtbaar. In het laboratorium zijn er daarna ook allerlei testen mogelijk om uit te zoeken om welke bacterie het precies gaat. Voor vloeistoffen werkt dit iets anders, wanneer er in de vloeistof heel veel bacteriën zitten, zal de vloeistof troebel worden.