Nieuws

PCR bacteriele vaginose m.i.v. 19 maart 2018

Publicatiedatum: 12 maart 2018

 

M.i.v. 19 maart 2018 zal de fluordiagnostiek bij Izore veranderen. De tot nu toe gebruikelijke kweek op Gardnerella vaginalis vervalt in deze analyse. Deze wordt vervangen door de inmiddels gebruikelijke PCR op bacteriële vaginose. Deze is kwalitatief beduidend beter.

 

Ook zal het aanvraagformulier worden aangepast, er komt een tweetal aankruismogelijkheden:

 

  1. Fluor/ vaginitis kweek: dan kweken wij fluor op gisten, hemolytische streptokokken (m.u.v. GBS), Staphylococcus aureus en Streptococcus pneumoniae.
  2. Bacteriële vaginose PCR: dan doen wij onze PCR

 

Alle huisartsen in ons verzorgingsgebied zijn per brief geïnformeerd.

Bacteriofagen

Publicatiedatum: 15 december 2017

 

Recent is er vanuit de verschillende media veel aandacht geweest voor de behandeling van infecties met bacteriofagen. Voor patiënten die met infecties die moeilijk te behandelen zijn met antibiotica, bij voorbeeld door resistentie van de bacteriën die de infectie veroorzaken, lijkt therapie met bacteriofagen een mooi alternatief.

Therapie met bacteriofagen is in Nederland nog niet mogelijk, een van de oorzaken daarvan is dat er nog erg weinig bekend is over de werking en bijwerkingen van deze therapie. Het RIVM adviseert om voorlopig therapie met bacteriofagen in Nederland nog niet toe te passen, men gaat wel onderzoek starten naar de mogelijkheden er van. Izore wacht verdere adviezen van het RIVM af en zal tot die tijd geen ondersteuning bieden aan patiënten die in Nederland of in het buitland therapie met bacteriofagen willen.

Informatiekaart virale respiratoire infecties

Publicatiedatum: 8 december 2017

 

Het griepseizoen is weer aangebroken. Om u te helpen bij het aanvragen van diagnostiek heeft Izore een informatiekaart gemaakt. Hierin staat beschreven welke materialen kunnen worden afgenomen, hoe deze materialen af te nemen en waar u deze informatie met instructievideo op deze website kunt vinden.

 

Er is een informatiekaart voor de eerste lijn en een informatiekaart voor de ziekenhuizen.

 

De kaart wordt in gedrukte vorm in december door onze chauffeurs bij de huisartsenpraktijken gebracht. Onze relatiebeheerders verspreiden de kaart binnen de Friese ziekenhuizen.