Logo IzoreNieuwsbrief eerste lijn - juni 2021
donderdag 24 juni 2021
Editie 31
line
In deze nieuwsbrief
line
Informatie op een presenteerblaadje

Dit is de nieuwsbrief van Izore, speciaal bedoeld voor u als medewerker van een huisartsenpraktijk of zorginstelling. Onze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar in digitale vorm. Krijgt u deze nieuwsbrief nog niet in uw e-mailbox, meldt u zich dan aan via relatiebeheer@izore.nl.

line
 Scholing

DTO

Izore biedt de mogelijkheid voor een hagro om een DTO te volgen, eventueel in samenwerking met een apotheker.

 

Dat een DTO zin heeft illustreren we u aan de hand van de gastro-enteritis aanvragen:

In 2014 en 2015 hebben we veel DTO’s over gastro-enteritis gegeven. Een van de boodschappen was dat er in het kader van zinnige en zuinige zorg goed gekeken moet worden welke diagnostiek aangevraagd wordt. In het testschema fecesdiagnostiek geven we u hiervoor enkele handvaten. We zagen na deze DTO’s een flinke daling in het aantal aanvragen (grafiek). 

 

Maar in de loop der jaren zien we het aantal aanvragen weer oplopen (de daling in 2020 is te verklaren door Covid). We kunnen niet met zekerheid zeggen dat dit komt door dit DTO, maar opvallend is het wel. Wij zijn er van overtuigd dat een DTO u helpt in het aanvragen van zinnige en zuinige zorg. Op onze website staat vermeld hoe u deze aan kunt vragen.

line
 Nieuws van GGD Fryslân

Bestemming en vaccinatiecijfers

Actuele COVID-19 vaccinatie- en besmettingscijfers in Fryslân zijn te vinden in het weekbericht op de website van GGD Fryslân. De vaccinatiecijfers zijn niet compleet aangezien nog niet alle toegediende vaccinaties door huisartsen of zorginstellingen gemeld zijn bij het RIVM. Naarmate deze meldingen aan het RIVM completer worden, zullen hopelijk op korte termijn ook de vaccinatiecijfers completer worden. Deze worden naar verwachting dan zichtbaar op het landelijke coronadashboard van de rijksoverheid. Lees meer op de website van GGD Fryslân... 

line
Parotitis - bof of andere diagnose?

Als verwekker van virale parotitis (een ontsteking van de oorspeekselklier) is uiteraard het bofvirus een mogelijke verwekker. Er zijn echter meer virussen die een vergelijkbaar beeld kunnen geven, zoals parainfluenzavirus, het influenzavirus, enterovirus en Epstein-Barvirus. Lees meer op de website van GGD Fryslân...

line
BCG-vaccinatie voortaan vanaf 6 weken

Voorheen werden kinderen, geboren in risicolanden met een hoge tuberculoseprevalentie, of kinderen in Nederland geboren met ouders uit landen met een hoge tb-prevalentie, gevaccineerd vanaf een halfjaar. dit is aangepast naar vaccineren vanaf 6 weken conform de WHO-richtlijnen. Lees meer op de website van GGD Fryslân...

line
'Nu Niet Zwanger'

In Nederland wordt 1 op de 5 vrouwen ongepland zwanger. Nu Niet Zwanger ondersteunt de doelgroep door aan te sluiten bij, te luisteren naar en de mogelijkheden, keuzes en consquenties van de kinderwens, zwangerschap en anticonceptie uit te leggen. Op deze wijze kunnen kwetsbare mannen en vrouwen regie nemen op hun eigen kinderwens en een weloverwogen keuze maken. Lees meer op de website van GGD Fryslân... 

line
Barometer meldingsplichtige infectieziekten in de provincie Fryslân

Bij GGD Fryslân worden alle meldingsplichtige infectieziekten uit de provincie gemeld. Lees meer...

line
 Uitgelicht

Een Ct- of Cp-waarde van de PCR bij een SARS-COV-2-uitslag, wat is dat?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we kort uitleggen wat er bij een PCR-test gebeurt.

 

Nadat er met een wattenstaafje materiaal (een monster) is afgenomen, gaat dit monster naar het laboratorium. In het lab wordt met behulp van moleculaire technieken onderzocht of er genetisch materiaal van het SARS-CoV-2 virus in het monster te vinden is.


lees meer
line
 Casus

Als een urinekweek een uitdaging is

Een voorbeeld van casuïstiek die we dagelijks tegenkomen:

Een oudere thuiswonende patiënte met enige comorbiditeit, die zichzelf m.b.v. rollator en thuiszorg nog goed redt, presenteert zich met typische mictieklachten.


lees meer
line
“He who knows syphilis, knows medicine”

Syfilis kent diverse klinische gedaantes. Vooral bij anogenitale laesies. Bij primaire infectie kan de serologie negatief zijn of niet passend bij een actieve infectie. Dit kan leiden tot verwarring met andere diagnoses.

 

In deze gevallen biedt een PCR de mogelijkheid om de diagnose sneller te stellen dan wel te verwerpen, om zo tijdig een adequate behandeling te kunnen starten.


lees meer
line
 Overig

Heeft u een vakantiesluiting, geef het door

De zomer komt er weer aan en dat betekent wellicht dat uw praktijk een bepaalde periode sluit vanwege vakantie. U helpt ons enorm om door te geven wanneer uw praktijk is gesloten. Zo kunnen we onze routes optimaliseren en de bezetting daarop aanpassen.

 

U kunt dit doorgeven via relatiebeheer@izore.nl. Alvast bedankt voor uw medewerking!

line
Certe jaarBericht

Elk jaar blikken wij terug in de vorm van een Certe jaarBericht, met daarin op hoofdlijnen onze activiteiten en prestaties. In 2020 werden de werkzaamheden van Certe beheerst door de COVID-19-pandemie die ons allemaal heeft geraakt. Iets wat duidelijk terug te zien is.

 

Lees verder: Certe jaarBericht 2020

line

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan kun u deze sturen naar relatiebeheer@izore.nl.

line