Logo IzoreNieuwsbrief eerste lijn - oktober 2020
dinsdag 27 oktober 2020
Editie 28
line
In deze nieuwsbrief
line
Informatie op een presenteerblaadje

Dit is de nieuwsbrief van Izore, speciaal bedoeld voor u als medewerker van een huisartsenpraktijk of zorginstelling. Relevante onderwerpen en overzichten op het gebied van infectieziektenendiagnostiek worden vanuit laboratoriumvisie belicht.

 

Onze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar in digitale vorm. Krijgt u deze nieuwsbrief nog niet in uw e-mailbox, meldt u zich dan aan via relatiebeheer@izore.nl.

line
 COVID-19

Coronavirusdiagnostiek bij Certe en Izore alleen voor de zorg

De kerntaak van onze medisch microbiologische laboratoria (Izore en Certe) is om al onze aanvragers te ondersteunen bij diagnostiek, behandeling en preventies van infecties. Onze aanvragers zijn de zorgverleners in ziekenhuizen, verpleeghuizen, huisartsen, GGZ-instellingen, andere zorginstellingen en GGD’en.


lees meer
line
Versnelde route voor zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers en leraren krijgen tijdelijk prioriteit bij de coronatesten. Lees meer op de website van de RIVM.

 

Om efficiënter een test in te zetten worden bij Izore alleen de contactgegevens van de betreffende zorgmedewerker in ons systeem gezet. Klinische gegevens van geteste zorgmedewerkers worden bewaard, maar niet ingevoerd en daardoor niet vermeld op de uitslag.

 

Coronadiagnostiek in het kader van huisartsenzorg

In het kader van de pandemiebestrijding wordt de bevolking opgeroepen zich te laten testen bij klachten die zouden kunnen wijzen op een infectie met SARS-CoV-2. Dit dient in principe te gebeuren via de afnamelocaties van de GGD. Alleen voor individuen die in het kader van hun klachten (huisartsen)zorg nodig hebben kan de huisarts zelf bemonsteren en de aanvraag voor coronadiagnostiek rechtstreeks bij Izore doen.

line
Tarieven

De COVID-19 PCR-diagnostiek wordt als volgt gefinancierd:

 1. Patiënten in het ziekenhuis: eigen zorgverzekering (wel eigen risico)
 2. Patiënten met Wlz-indicatie (verpleeghuis, zorginstelling): Wlz instellingsbudget.
 3. Ziekenhuispersoneel: personeelsbudget ziekenhuis.
 4. Overig personeel/zorg(mede)werkers en patiënten: OGZ* budget

* Openbare Gezondheidszorg

line
Overzicht aantallen

Naast het landelijke dashboard van de Rijksoverheid kunt u actuele cijfers onder andere ook terugvinden in het dashboard van GGData:


Deze week zijn Certe en Izore weer begonnen met het versturen van regionale data naar huisartsen. Dit was tijdelijk gestopt omdat data van de tests die gedaan worden door de pandemielabs niet geïntegreerd konden worden. Dat kan nu wel. De komende periode zullen wij wekelijks een nieuw overzicht aan u beschikbaar stellen.

line
Praktisch
 • Uitslagen
  Uitslagen van SARS-CoV-2-diagnostiek worden, zodra zij zijn geautoriseerd, direct digitaal naar de HISsen en naar Cyberlab gestuurd. Wilt u ervoor zorgen dat deze uitslagen vervolgens kunnen worden ingezien door degenen die ze moeten kennen, ook tijdens dienstsituaties? Wij verzoeken u dringend alleen telefonisch contact met ons op te nemen voor uitslagen als u deze 48 uur na afname nog niet heeft.

 • Invullen aanvraagformulieren
  Wilt u de aanvraagformulieren zo volledig mogelijk invullen? Klinische gegevens zijn voor ons erg belangrijk, alsook de naam en het telefoonnummer van de aanvragend arts. Mocht een belangrijke positieve uitslag buiten kantoortijden bekend worden, dan kunnen wij ook dan telefonisch contact met u opnemen.

 • Bestellen swabs
  De voorraden van de nasofarynxswabs blijven beperkt, daarom heeft Izore ervoor gekozen om nog steeds geen grote aantallen swabs aan huisartsen te leveren, maar die centraal bij Izore op voorraad te houden en in kleinere aantallen uit te leveren. Zo kan Izore de swabs leveren waar ze op dat moment nodig zijn en is de kans dat iemand mis grijpt zo klein mogelijk. In specifieke situaties kan hiervan afgeweken worden; neemt u in dat geval contact op met uw relatiebeheerder.
line
Serologie

Sinds 25 mei kan Izore SARS-CoV-2-serologie uitvoeren. In antistoftesten wordt niet de infectie zelf maar de afweerreactie van het lichaam op de infectie aangetoond. Hiermee kan aangetoond worden of iemand in de afgelopen periode COVID-19 doorgemaakt heeft. Op dit moment doen wij eenmaal per week een run in ons laboratorium.

line
 Nieuws van GGD Fryslân

Verwijzen aanvraag COVID-19 test voor reizigers

Voor het verwijzen van reizigers voor een COVID-19-test door medewerkers van huisartspraktijken naar KLM Health Services vindt u hier de contactgegevens. Lees meer...

line
Verheffing leptospirose, mede door survivalruns en mudraces

GGD Fryslân ziet ook in 2020  een verheffing van het aantal patiënten met ernstige leptospirose (ziekte van Weil). Lees meer...

line
Barometer meldingsplichtige infectieziekten in de provincie Fryslân

Bij GGD Fryslân worden alle meldingsplichtige infectieziekten uit de provincie gemeld. Lees meer...

line
 Overig

Bordje ophalen materiaal (herinnering)

Onze collega's in Groningen en Drenthe werken met zogenaamde Bodebordjes. Dit zijn bordjes die huisartsenpraktijken voor het raam kunnen plaatsen, zodat onze chauffeur voor binnenkomst kan zien of er materiaal is om op te halen of juist niet. Een concept hiervan is voor Izore in de maak, klik hier voor een voorbeeld.

 

Wij horen graag van u of u gebruik zou willen maken van een dergelijk bordje. Bij genoeg positieve reacties ontwikkelen we de bordjes en krijgen de praktijken die hier naar hebben gevraagd een bordje toegestuurd. Laat u het ons weten via relatiebeheer@izore.nl?

line
Assistent(e) gezocht

Voor onze klankbordgroep van assistenten zoeken we een nieuw lid die werkzaam is in de regio Zuidwest Friesland of de Noordoostpolder. Heb jij tijd en zin om Izore (en HAL Friesland) te adviseren in haar ondersteuning op het gebied van diagnostiek aan de huisartsenpraktijk in de breedste zin van het woord? Meld je dan aan via relatiebeheer@izore.nl.

line

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan kun u deze sturen naar relatiebeheer@izore.nl.

line