Logo IzoreNieuwsbrief eerste lijn - juni 2020
vrijdag 26 juni 2020
Editie 27
line
In deze nieuwsbrief
line
Informatie op een presenteerblaadje

Dit is de nieuwsbrief van Izore, speciaal bedoeld voor u als medewerker van een huisartsenpraktijk of zorginstelling. Relevante onderwerpen en overzichten op het gebied van infectieziektenendiagnostiek worden vanuit laboratoriumvisie belicht.

 

Onze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar in digitale vorm. Krijgt u deze nieuwsbrief nog niet in uw e-mailbox, meldt u zich dan aan via relatiebeheer@izore.nl.

line
 Nieuws

Uitgangspunten financiering PCR COVID-19

Vanaf 1 juni is het corona testbeleid verruimd. VWS heeft een factsheet gemaakt die ingaat op de financiering van de kosten voor laboratoriumdiagnostiek binnen het testbeleid.

 

De financiering van deze diagnostiek is als volgt:

  1. Patiënten in het ziekenhuis: eigen zorgverzekering.
  2. Patiënten met Wlz-indicatie (verpleeghuis, zorginstelling): Wlz instellingsbudget.
  3. Ziekenhuispersoneel: personeelsbuget ziekenhuis.
  4. Alle overige personeel en patiënten: OGZ budget.

 

Lees hier het hele factsheet.

 

(COVID-19 serologie komt ten koste van de zorgverzekering en het eigen risico, tarieven kunnen verschillen per zorgverzekeraar.)

line
Nieuwe NHG-Standaard urineweginfecties (UWI)

In april is de nieuwe NHG-Standaard urineweginfecties verschenen. Izore is samen met het FROBAZ bezig het deel diagnostiek en behandeling van deze nieuwe Standaard te vergelijken met ons huidige lokale beleid en de lokale resistentiegegevens. Zodra wij hier meer duidelijkheid over hebben zullen wij u hierover informeren.

line
FROBAZ / mobiel vademecum

Het blijkt dat een flink aantal huisartsen het digitale antibioticaboekje van het FROBAZ nog niet goed weet te vinden.

Op de website van Izore (onder de kop Huisarts) staat een directe link naar de website van FROBAZ.

Het FROBAZ is ook mobiel goed te bereiken. Gebruik in dit geval m.izore.nl in de browser op uw telefoon en u komt terecht in ons vademecum, geschikt gemaakt voor mobiel gebruik. Op de homepage staat een directe link naar het FROBAZ.

Tip: via deze mobiele pagina kunt u ook gemakkelijk telefonisch contact zoeken met de dienstdoende arts-microbioloog.

line
Bordje ophalen materiaal

Onze collega's in Groningen en Drenthe werken met zogenaamde Bodebordjes. Dit zijn bordjes die huisartsenpraktijken voor het raam kunnen plaatsen, zodat onze chauffeur voor binnenkomst kan zien of er materiaal is om op te halen of juist niet. Een concept hiervan is voor Izore in de maak, klik hier voor een voorbeeld.

 

Wij horen graag van u of u gebruik zou willen maken van een dergelijk bordje. Bij genoeg positieve reacties ontwikkelen we de bordjes en krijgen de praktijken die hier naar hebben gevraagd een bordje toegestuurd. Laat u het ons weten via relatiebeheer@izore.nl?

line
Personele ontwikkelingen

M.i.v. 1 januari 2020 is Pepijn Huizinga als arts-microbioloog bij Izore begonnen. De aandachtsgebieden van Pepijn zijn bacteriologie, antimicrobiële resistentie en moleculaire microbiologie. Pepijn is vaste consulent voor MCL en huisartsen en zorginstellingen in het adherentiegebied van MCL.

 

M.i.v. 1 maart is Jacoba Rekers begonnen als relatiebeheerder voor Tjongerschans en de huisartsen en zorginstellingen in het adherentiegebied van Tjongerschans.

line
Assistent(e) gezocht!

Voor onze klankbordgroep van assistenten zoeken we een nieuw lid uit de regio Zuidwest Friesland of de Noordoostpolder. Heb jij tijd en zin om Izore (en HAL Friesland) te adviseren in haar ondersteuning op het gebied van diagnostiek aan de huisartsenpraktijk in de breedste zin van het woord? Meld je dan aan via relatiebeheer@izore.nl.

line
Rondleiding

Zoals mogelijk bekend geeft Izore rondleidingen aan medewerkers in de zorg. In maart en mei zijn deze helaas in verband met te nemen maatregelen vanwege het coronavirus geannuleerd. We proberen hier nog nieuwe data voor te vinden. Diegenen die zich hiervoor hadden aangemeld worden hier persoonlijk over geïnformeerd.

 

Voor dinsdagavond 15 september en dinsdagavond 20 oktober staan op dit moment rondleidingen gepland. Op dit moment is nog niet duidelijk of deze rondleidingen door kunnen gaan. Voor nu gaan we ervan uit dat we met gepaste maatregelen de rondleidingen kunnen geven.

 

Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor 20 oktober. Aanmelden kan via onze website.

 

line
SOA-triagelijsten geüpdatet

Beide SOA-triagelijsten zijn geüpdatet; nieuwe versies staan vanaf volgende week op onze website en worden binnenkort verzonden na bestelling.

line
 Uitgelicht

Coronaserologie

De Coronapandemie had Nederland nog maar net in de greep of de eerste serologische sneltesten deden hun intrede. Inmiddels zijn er meer dan 160 van deze twijfelachtige testen beschikbaar, ook de veel betere serologische testen: de Elisa’s. Dit zijn serologietesten waarmee microbiologische laboratoria veel ervaring hebben en die voor wat betreft de testkarakteristieken sensitiviteit en specificiteit superieur blijken te zijn.


lees meer
line

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan kun u deze sturen naar relatiebeheer@izore.nl.

line
Klik hier om u af te melden voor deze nieuwsbrief.