Logo IzoreNieuwsbrief eerste lijn - mei 2018
donderdag 18 oktober 2018
Editie 21
line
In deze nieuwsbrief
line
Informatie op een presenteerblaadje

Dit is de nieuwsbrief van Izore, speciaal bedoeld voor u als medewerker van een huisartsenpraktijk of zorginstelling. Relevante onderwerpen en overzichten op het gebied van infectieziekten en -diagnostiek worden vanuit zowel laboratorium- als GGD-visie belicht.

 

Onze nieuwsbrief verschijnt drie keer per jaar in digitale vorm. Krijgt u deze nieuwsbrief nog niet in uw e-mailbox, meldt u zich dan aan via relatiebeheer@izore.nl.

line
 Nieuws

Izore krijgt een 8,9!

Izore heeft onlangs een klanttevredenheidsonderzoek gehouden. In de periode tussen 3 maart en 11 april is door middel van schriftelijke èn digitale vragenlijsten aan 949 aanvragers gevraagd wat zij van ons vinden. Van de 949 hebben we 223 ingevulde vragenlijsten terug gekregen, dat is een percentage van 23%: een prima resultaat! Het cijfer voor algemene tevredenheid komt uit op een 8,9. Nog hoger dan het cijfer dat we kregen in 2015 (8,8)! Hier zijn wij erg content mee. Dank aan iedereen die de vragenlijst heeft ingevuld!

line
PCR Bacteriële vaginose

M.i.v. 19 maart 2018 is de fluordiagnostiek bij Izore veranderd. De kweek op Gardnerella vaginalis is vervallen in deze analyse en is vervangen door de inmiddels gebruikelijke PCR op bacteriële vaginose. Het aanvraagformulier is n.a.v. deze wijziging aangepast, er zijn een tweetal aankruismogelijkheden:

  • Fluor/vaginitis kweek: dan kweken wij fluor op gisten, hemolytische streptokokken (m.u.v. GBS), Staphylococcus aureus en Streptococcus pneumoniae.
    Van toepassing bij onderzoek rode, gezwollen vulva of vaginawand n.a.v. klachten van jeuk, irritatie, dyspareunie, brokkelige witte fluor.
  • Bacteriële vaginose PCR: dan doen wij onze PCR.
    Van toepassing bij onderzoek n.a.v. klachten als riekende afscheiding, grijswit van kleur, geen dyspareunie, geen ontstekingsverschijnselen.

Kijk ook in ons vademecum: www.izore.nl/vademecum

line
Nieuwe instructies

Sinds kort staan er nieuwe versies van onze instructies op onze website. Mocht u een stapeltje hebben liggen in uw praktijk, check dan alstublieft de versiedatum (03-2018). Die kunt u vinden rechtsonder op de instructie.

 

Doorgevoerde wijzigingen:

  • Van bepaalde instructies is de term SOA gehaald omdat deze instructies ook voor andere onderzoeken gebruikt kunnen worden (bijv. anus/rectum-uitstrijk en vagina-uitstrijk). Op de instructie voor urine voor SOA-onderzoek wordt de term SOA nog wel genoemd, omdat hiervoor echt een eerste portie urine moet worden ingeleverd, terwijl er voor kweek een middenstroom ingeleverd moet worden.
  • In de verzendinstructie staat nu vermeld dat u het absorberend materiaal in de blister kunt leggen, dit hoeft niet om het materiaal heen gerold te worden.
line
DTO-dag 13 september

Op initiatief van Izore organiseert Doktersacademie Friesland DTO-dagen, bedoeld voor huisartsen, huisartsassistenten, POH'ers en physician assistants. Tijdens deze DTO-dagen wordt stilgestaan bij de inhoud van de NHG-handleiding DTO en bij spiegelinformatie t.a.v. diagnostiek in de provincie, maar ook in relatie tot uw praktijk. Hiernaast bieden wij u drie korte workshops.

 

Op 5 april organiseerden wij de eerste DTO-dag; op 13 september a.s. herhalen wij ditzelfde programma voor wie er niet bij kon zijn. De DTO-dag start om 14.30 uur en eindigt rond 21.00 uur en vindt plaats op een locatie in of nabij Heerenveen.

 

Uitnodigingen worden in juni verzonden. Vanaf dat moment kunt u zich inschrijven via de website van de Doktersacademie.

line
 Team relatiebeheer

Workshop huidinfecties

De afgelopen maanden heeft Izore een workshop huidinfecties voor doktersassistentes georganiseerd. Deze workshops zijn goed bezocht en hebben een positieve evaluatie gekregen. Daarom overwegen we om ze in het voorjaar van 2019 nogmaals te organiseren. Graag horen we of hier belangstelling voor is. Laat u het ons weten via relatiebeheer@izore.nl?

line
Nieuwe workshop: SOA 3.0

In het najaar start Izore met een nieuwe workshop voor doktersassistentes en andere medewerkers in de zorg die een SOA-spreekuur hebben of willen gaan starten: SOA 3.0. Naast de meest recente ontwikkelingen op SOA-gebied en de rol van de doktersassistent hierin, worden ook handvaten gegeven in Motivational interviewing (MI).

 

Data zijn:

Woensdagmiddag 19 september - 13.00 - 17.00 uur

Donderdagmiddag 4 oktober - 13.00 - 17.00 uur

Donderdagavond 11 oktober - 17.45 - 21.45 uur

 

Meer info en mogelijkheid tot aanmelden kunt u vinden op onze website.

line
Informatiebijeenkomst verzorgenden

Voor verzorgenden met functieprofielen IG, PB, EVV en HZW heeft Izore in het najaar van 2017 en het voorjaar van 2018 meerdere informatiebijeenkomsten infectieziektendiagnostiek georganiseerd. De laatste is gepland voor komende donderdag 31 mei van 14.00 – 16.00, daar zijn nog enkele plaatsen vrij. Mocht u hierbij aanwezig willen zijn dan kunt u zich uiterlijk woensdag 30 mei aanmelden via onze website.

line
Fecespotjes halfvol vullen

Zeer regelmatig krijgen wij fecespotjes binnen waar te weinig materiaal in zit. We kunnen dan niet alle onderzoeken uitvoeren die u aangevraagd heeft en er zal in dat geval nogmaals feces ingeleverd moeten worden, dit levert tijdverlies op.

We vragen u om duidelijk aan de patiënt te melden dat het potje halfvol gevuld moet worden met feces. Mocht een patiënt al bij u aan de balie staan met een fecespotje waar alleen op het lepeltje feces zit, dan verzoeken wij u om nieuwe feces aan de patiënt te vragen.

 

Een instructie voor het fecesonderzoek kunt u vinden op onze website, deze kunt u aan de patiënt meegeven.

line
Tip van een praktijk

Naar aanleiding van de vorige nieuwsbrief hebben we nog enkele tips binnen gekregen van praktijken. Mocht u ook nog een goede tip hebben m.b.t. Izore-zaken, laat het ons dan weten. Wij zullen ze vermelden in de volgende nieuwsbrief, hiermee kunt u wellicht uw collega’s in andere praktijken helpen!

 
In de vorige nieuwsbrief hebben we u al een tip genoemd voor het vermelden van de arts-gegevens op de aanvraagformulieren. We kregen er nog 2 binnen:

  • Naam en adresgegevens van de huisarts op de aanvraagformulieren printen middels een Word-bestand.
  • Op het aanvraagetiket met patientgegevens ook standaard de naam van de aanvrager uitprinten. Deze tip kwam van een Medicom-gebruiker, waar het heel gemakkelijk in te stellen is. We weten niet of dit bij elke HIS mogelijk is, maar het lijkt ons het uitzoeken waard! 

Van een assistente hoorden we hoe zij omgaat met het meegeven van Izore-setjes aan de patiënt (voor zelf-afname). Ze geeft alleen de blister + het afnamemateriaal (bijvoorbeeld ITM) mee aan de patiënt. De safetybag met daarin het aanvraagformulier houdt ze in de praktijk. Als de patiënt het materiaal in de blister inlevert kan zij controleren of alles goed is ingevuld (patiëntgegevens, naam aanvrager, afnamedatum, klinische gegevens, onderzoeken, geen sticker over houdbaarheidsdatum, etc.). Daarnaast weet ze precies wat er nog ingeleverd moet worden omdat ze die aanvraagformulieren nog in de praktijk heeft liggen.

line
 Nieuws van GGD Fryslân

Barometer meldingsplichtige infectieziekten

Bij GGD Fryslân worden alle meldingsplichtige infectieziekten uit de provincie gemeld. Middels deze barometer willen wij u de trends… (zie website GGD)

line
Maternale kinkhoestvaccinatie

Door een zwangere te vaccineren tegen kinkhoest, is de pasgeborene direct vanaf de geboorte…

(zie website GGD)

line
Psittacose of papegaaienziekte: jaarlijks 50-80 patiënten in Nederland

Met enige (on)regelmaat ontvangt de GGD meldingen van vastgestelde psittacose.

Het betreft meestal patiënten die... (zie website GGD)

 

line
 Uitgelicht

Tekst onder SOA-uitslagen

Het is regelmatig zo dat een uitslag een toelichting verdient. Wij voorzien daarom sommige uitslagen van (behandel)adviezen. Dit zal samen met uw input en de uitleg van onze artsen-microbioloog uiteindelijk in een betere terugkoppeling resulteren.


lees meer
line
 Casus

Even naar de supermarkt en dan...

Een kleine maand geleden werd Izore in het weekend gebeld. Het betrof een dame die op de SEH van een Fries ziekenhuis was. Zij was hier met man en kinderen op vakantie. Het was fantastisch mooi weer en bij het gehuurde huisje was een prachtige BBQ-plek ingericht. Het stel had vrienden en bekenden uitgenodigd om met hen te gaan BBQ-en.


lees meer
line

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan kun u deze sturen naar relatiebeheer@izore.nl.

line
Klik hier om u af te melden voor deze nieuwsbrief.