PCR-diagnostiek naar aanwezigheid van SARS-CoV-2 (15 mei 2020)

Publicatiedatum: 15 mei 2020

 

Huisartsen kunnen voor alle voor COVID-19 verdachte patiënten uit hun praktijk een gecombineerde keel- en nasofarynxswab afnemen en laten testen op de aanwezigheid van SARS-CoV-2.

 

Bestellen swabs
De voorraden van de nasofarynxswabs blijven beperkt, daarom heeft Izore ervoor gekozen om geen grote aantallen swabs aan huisartsen te leveren, maar die centraal bij Izore op voorraad te houden en in kleinere aantallen uit te leveren. Zo kan Izore de swabs leveren waar ze op dat moment nodig zijn en is de kans dat iemand mis grijpt zo klein mogelijk. Per huisarts kunnen er eenmalig vijf swabs via onze website besteld worden (met een maximum van 15). Daarna kunnen er maximaal twee swabs per huisarts per dag besteld worden, afhankelijk van uw gebruik.  

 

M.i.v. 18 mei gaat Izore over op nieuwe afnamesetjes (losse swab met roze verzendmedium in safetybag).

Aanvraag en afname van PCR SARS-CoV-2
Voor een instructie van de afname van een gecombineerde keel- en nasofarynxuitstrijk: zie het Vademecum.

Voor een aanvraag moet het eerstelijns aanvraagformulier gebruikt worden. Klinische gegevens moeten worden ingevuld en in het opmerkingenveld rechts onderin: PCR COVID-19.

Vergoeding PCR SARS-CoV-2
Er bestaan vragen over de vergoeding van de kosten van een PCR SARS COV-2-test. Er is echter landelijk geen consensus over deze vergoeding. Wanneer hier meer duidelijkheid over bestaat zullen wij onze aanvragers hierover informeren.