Mycoplasma genitalium

Publicatiedatum: 4 oktober 2018

 

‘Mycoplasma genitalium, een nieuwe SOA?’ viel in de Huisarts en Wetenschap van September 2019 te lezen (1). Graag informeren wij u over deze bacterie.

 

Mycoplasma genitalium is een seksueel overdraagbare bacterie die veroorzaker is van uretritis bij de man en geassocieerd is met fluor /cervicitis/PID bij de vrouw. Daarnaast is M. genitalium relatief vaak resistent tegen doxycycline en azithromycine en is daarmee regelmatig oorzaak van persistente urogenitale klachten. Testen op M. genitalium is daarom geïndiceerd bij personen met urogenitale klachten die kunnen passen bij een SOA waarbij het onderzoek op Chlamydia en GO negatief uitvalt. En daarnaast bij patiënten met persisterende klachten na behandeling van een Chlamydia of GO.

Asymptomatisch dragerschap komt regelmatig voor. Maar verminderde vruchtbaarheid na een infectie met M.genitalium lijkt vooralsnog geen probleem. Daarom wordt opsporen en behandelen van (asymptomatisch) dragerschap op dit moment niet geadviseerd.

 

Diagnostiek naar M. genitalium wordt uitgevoerd op dezelfde materialen als u gewend bent voor Chlamydia en GO; urine eerste portie, uitstrijk van uretra vagina/cervix in ITM.  

Diagnostiek wordt uitgevoerd middels DNA detectie (PCR). Bij elke positieve bevinding wordt standaard een genotypische resistentiebepaling van azitromycine toegevoegd om te bepalen of dit een optie voor behandeling is.

 

U kunt telefonisch analyse naar M. genitalium laten toevoegen wanneer de Chlamydia en GO PCR negatief is bij patiënten met klachten. Voor dit doel zullen wij vanaf nu de materialen voor SOA-onderzoek gedurende twee weken bewaren zodat u niet voor een tweede maal materiaal van dezelfde patiënt hoeft af te nemen.

 

U kunt de aanvraagmogelijkheid voor M.genitalium binnenkort vinden op ons aanvraagformulier. Tot die tijd kunt u deze invullen bij Overige onderzoeken rechts onderin op de voorzijde van het formulier. Adviezen hoe een aangetoonde infectie te behandelen vindt u in het Fries regionaal antibiotica-formularium (www.izore.nl en dan doorklikken naar FROBAZ).

  

Zoals bij elke nieuwe test hebben wij artsen-microbioloog die u kunt raadplegen mocht u vragen hebben. U kunt in dit geval met uw vragen terecht bij Afke Brandenburg en Jan Weel.