Antistoffentesten voor SARS-CoV-2 (COVID-19) beschikbaar (15 mei 2020)

Publicatiedatum: 15 mei 2020

 

Voor de diagnostiek van COVID -19 infecties wordt primair gebruik gemaakt van moleculaire diagnostiek (PCR). Dat is de test waarmee bepaald wordt of een patiënt op het moment van monsterafname het virus, SARS-CoV-2 bij zich draagt.

 

Inmiddels is er een betrouwbare antistoftest beschikbaar. In antistoftesten wordt niet de infectie zelf maar de afweerreactie van het lichaam op de infectie aangetoond. Hiermee kan aangetoond worden of iemand in de afgelopen periode COVID-19 doorgemaakt heeft. Serologie kan daarom een nuttige rol spelen in de diagnostiek en als ondersteuning van beleid gerelateerd aan de bestrijding van de SARS-CoV-2 pandemie.

 

Indicaties voor het aanvragen van de antistofbepalingen zijn:

  • Personen bij wie belangrijk is om de antistofstatus te kennen, die eerder nog niet positief zijn getest, maar wel verdacht zijn van een doorgemaakte infectie of in contact zijn geweest met een COVID-19 patiënt OF
  • Personen met een blijvende verdenking op COVID-19 bij wie de PCR test negatief is EN bij wie de klachten >2 weken geleden zijn begonnen.


Wat zegt de uitslag van deze test?

Het aantonen van antistoffen bij de patiënt betekent niet dat deze immuun is tegen SARS-CoV-2. Het is nog onbekend in hoeverre mensen na een eerste infectie beschermd zijn tegen het virus.

 

Indien men niet of slechts beperkt ziek is (geweest) bij een infectie met SARS-CoV-2 kan het zijn dat in de serologische test geen antistoffen worden gevonden. Een negatieve uitslag van serologie sluit in die gevallen niet uit dat er toch sprake was van SARS-CoV-2 besmetting.

 

Aanvraag en afname

Met ingang van 25 mei kan Izore SARS-CoV-2-serologie bij Certe/Izore uitvoeren. Hiervoor is dezelfde test in gebruik genomen als Sanquin en het COVID-referentielaboratorium in het Erasmus MC.

Voor het aanvragen van SARS-CoV-2-serologie kan het eerstelijns aanvraagformulier worden gebruikt met daarbij in het opmerkingenveld rechts onderin aangegeven: SEROLOGIE COVID-19.

 

Voor een zinnige interpretatie van serologische test zijn goede klinische gegevens van essentieel belang. De eerste ziektedag, symptomen en duur en ernst van het ziektebeeld moeten op het aanvraagformulier worden vermeld.