Van:                                            Izore <relatiebeheer@izore.nl>

Verzonden:                             vrijdag 24 september 2021 14:30

Aan:                                            Joke Peenstra

Onderwerp:                            Soa-trends Noord-Nederland

 

 

Logo Izore

Soa-trends Noord-Nederland

vrijdag 24 september 2021

Editie 1

 

 

Het afgelopen jaar heeft Certe voor alle belanghebbenden in de zorg regelmatig COVID-19 epidemiologische overzichten gepubliceerd (Corona-trends Noord-Nederland). Ook op andere gebieden willen wij onze kennis en inzichten delen. Zo ook rond seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) een veel in de algemeen bevolking voorkomende aandoening.  Wij presenteren u deze inzichten aan de hand van infectiecijfers uit Groningen, Friesland en Drenthe.  

 

line

 

In deze nieuwsbrief

 

line

Een golf van chlamydia-infecties na versoepeling?

In bijgaande figuur geeft elke stip het aantal nieuwe gevallen per week weer van infecties door Chlamydia trachomatis van 2019 t/m de eerste helft van 2021.

 

De doorgetrokken lijn is een trendlijn met 95% betrouwbaarheidsinterval. De lijn van 2019 is zoals gebruikelijk: chlamydia-infecties zien wij het hele jaar door, maar na de zomer is er vaak sprake van een toename, waarschijnlijk omdat mensen in de vakantie en het begin van het studiejaar meer risico lopen op een geslachtsziekte. In 2020 zagen wij een duidelijke daling. Mogelijk kwam dit door de coronamaatregelen: de verminderde mogelijkheid tot sociale contacten. Na Kerst en Oud en Nieuw 2020 nam het aantal infecties weer toe, maar tijdens de 3e coronagolf nam het aantal infecties weer af.

 

De gevolgen van de korte maar heftige periode van ontspanning na het loslaten van de meeste coronamaatregelen op 26 juni 2021 zijn nog niet terug te zien in deze cijfers. Wij vragen u wel alert te zijn op mogelijke gevallen van chlamydia-infecties de komende maanden.

 

line

 

Gonorroe, niet alleen een infectie onder mannen

Een tweede noemenswaardige trend is die van gonorroe. Jarenlang was deze infectie door de Neisseria gonorrhoe-bacterie betrekkelijk zeldzaam en vooral een probleem in de populatie van mannen die seks hebben met mannen (MSM). Maar dit is het afgelopen decennium veranderd.

 

In bijgaande figuur ziet u het aantal nieuwe gevallen van gonorroe bij mannen en vrouwen in 3 leeftijdscategorieën.

 

Duidelijk is dat gonorroe niet meer zeldzaam is en niet alleen een infectie van MSM. Vooral in de jongste leeftijdscategorie wordt gonorroe net zo vaak gevonden bij mannen als bij vrouwen. En het aantal infecties nam, zeker bij vrouwen, tot en met 2019 toe. Bij vrouwen lijkt het coronajaar 2020 tot een daling te hebben geleid. Maar vooral in de middelste leeftijdscategorie is het aantal infecties bij mannen alleen maar doorgestegen.

 

Het blijft dus belangrijk aan deze infectie te denken, ook pakt de "Summer of Love" minder heftig uit dan we eerder dachten.

 

line

 

Syfilis nauwelijks nog bij vrouwen

Een laatste trend die de moeite waard is om te melden betreft syfilis. Dit is tegenwoordig echt een zeldzame soa. In bijgaande figuur (alleen data uit Groningen/Drenthe) staan voor mannen en vrouwen het aantal verrichte syfilistesten per jaar (balken/linker as) en het percentage nieuwe positieven (stippellijn/rechter as).

 

Syfilis wordt vaker bij vrouwen getest omdat dit onderdeel is van de zwangerschapsscreening. Bij vrouwen komt de infectie nauwelijks meer voor en is er geen sprake van toename.

 

Syfilis is nog wel een probleem bij MSM en het is vooral bij deze groep mannen waar we (her-) infecties zien. In 2020 is van minder mannen bloed ingestuurd voor syfilisonderzoek dan in de jaren daarvoor. Mogelijk is daardoor het percentage positieven gestegen. Maar een werkelijke toename is niet uitgesloten. We houden u op de hoogte.

 

line

 

Anoniem testen

Het niet laten testen van een soa kan vervelende, soms onomkeerbare gevolgen hebben. Het is daarom van belang dat mensen met een mogelijke soa zich laten testen. Dat kan ook anoniem en vertrouwd via www.soatestdoen.nl (een initiatief van Izore/Certe).

 

line

 

Soa-triagelijsten en afname-instructies

Om u te helpen bij het proces van afname en diagnostiek rond soa's heeft Izore triagelijsten en instructies gemaak. U vindt deze op onze website.

 

line

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over soa-trends? Neemt u gerust contact op met een van onze artsen-microbioloog via 058-2939495.

 

line

 

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan kun u deze sturen naar relatiebeheer@izore.nl.

 

line