SARS-CoV-2-serologie

Serologie speelt slechts een kleine, ondersteunende rol in de COVID-diagnostiek. Antistoftesten tonen niet de infectie zelf, maar de afweerreactie van het lichaam op de infectie ofwel vaccinatie aan. Een positieve uitslag is dus geen direct  bewijs van een infectie, maar een indicatie van een (doorgemaakte) infectie, of een status na vaccinatie. Zowel een vaccinatie als een natuurlijke infectie beschermt niet 100% tegen een herinfectie.

 

Indicaties voor het aanvragen van de een antistofbepaling kunnen zijn;

  • Bij een patiënt met blijvend hoge verdenking op een (doorgemaakte) infectie na een (herhaald) negatieve PCR kan de serologie alsnog een aanwijzing geven voor een (doorgemaakte) infectie.

  • Personen die eerder in de pandemie niet met PCR werden getest of gevaccineerd, maar waar wel de verdenking op een doorgemaakte infectie blijft bestaan.

  • Meting respons na vaccinatie: 
  1. Recente diagnose COVID bij persoon die grote kans heeft op een ernstig beloop, waarbij wordt overwogen om monoclonale antistoftherapie te geven. Indien de IgG serologie compleet negatief is, wordt antistoftherapie gestart.
  2. Wens van kwetsbare gevaccineerde persoon om te weten of er antistoffen gevormd zijn na een vaccinatie.


Meldingsplicht en serologie;

COVID is een aangifteplichtige ziekte Groep A. Een positieve PCR-uitslag wordt door ons direct gemeld aan de GGD. Een positieve serologie wordt NIET gemeld aan de GGD. Landelijk is afgesproken dat serologische uitslagen geen criteria zijn voor de meldingsplicht.

Herstelbewijs:

Antistoftesten kunnen niet gebruikt worden om een Corona-herstelbewijs aan te vragen. Dit is besloten omdat antistoftesten niet altijd voldoende gevoelig zijn om de mate van immuniteit aan te tonen bij individueel gebruik en uit het resultaat niet op te maken is wanneer de infectie precies doorgemaakt werd.