Als een urinekweek een uitdaging is

Er wordt een urinekweek afgenomen, patiënte is niet systemisch ziek op dat moment en er wordt gewacht met antibiotica tot de kweek bekend is. Dan blijkt de urinekweek echter een mengflora (>2 soorten) te tonen en wordt er vanuit het lab verzocht om herhaling van de urinekweek om te bepalen welke bacterie uit de mengflora de veroorzaker van de klachten is. Patiënte wordt echter zieker: er moet een empirische antibiotische keuze gemaakt worden.

Er zijn omstandigheden waarbij op voorhand duidelijk is dat het afnemen van een goede midstroom urine moeizaam zal zijn. We weten dit bij voorbeeld van verpleeghuisbewoners.  Herhaling van de urinekweek zal bij deze patiënten niet een betere kwaliteit van urine in het potje opleveren, er is een grote kans dat er een vergelijkbaar beeld gevonden wordt, weer een mengflora. Geen nieuwe informatie, maar wel vertraging van de juiste behandeling.

Izore werkt daarom in urinekweken die door deze instellingen ingestuurd worden, in de mengflora alle potentiële pathogenen uit. Op deze manier is er in elk geval een antibiogram (resistentieoverzicht) ter beschikking, om zo toch onderbouwd een antibioticakeuze te kunnen maken als de kliniek behandeling nodig maakt.

Ook in de thuissituatie kan het voorkomen dat u inschat dat afnemen van een goede midstroom urine lastig is. Daarom hebben we al enige tijd de mogelijkheid om het het uitwerken van een mengflora aan te geven op het aanvraagformulier. Wij merken dat er weinig gebruik gemaakt wordt van deze optie, vandaar dat we dit weer onder uw aandacht willen brengen.

Wanneer u deze aanvraagoptie gebruikt, dan zullen, als deze urine een mengflora blijkt te bevatten, alle uropathogenen daarin uitgewerkt worden. De uitslag van deze uitwerking moet dan vanzelfsprekend wel kritisch bekeken worden.