Staphylococcus aureus

Een huisarts belt over de uitslag van de urinekweek van een oudere dame die recent uit een Fries ziekenhuis ontslagen is. Zij is daar opgenomen geweest met een Staphylococcus aureus bacteriëmie. S. aureus is een bacterie die veel mensen op de huid en slijmvliezen hebben. Zij zijn dus drager. Maar de S. aureus kan ook veel ellende veroorzaken. De meest bekende door S. aureus veroorzaakte aandoening is een steenpuist of een abces bij wonden.

Dat van die bacteriëmie bij deze dame weten wij zeker want alle bloedkweken (4) die bij opname van mevrouw waren afgenomen, waren binnen een dag positief voor deze S. aureus. Mevrouw is behandeld volgens de afspraken gemaakt in de “S. aureus-bundel” (een set van afspraken die in het ziekenhuis zijn gemaakt wanneer iemand vanuit de thuissituatie wordt opgenomen met een S. aureus-bacteriëmie). De mogelijke oorzaak van deze bacteriëmie is niet gevonden en zij is vanwege een penicilline allergie niet met flucloxacilline maar met intraveneuze cefalosporines behandeld. Daarna is zij naar huis ontslagen.

Nu wordt er vervolgens in de urinekweek van mevrouw een S. aureus gevonden. Gezien de situatie van een paar weken geleden is de huisarts erg voor behandelen. Stel je voor dat…. Amoxicilline-clavulaanzuur kan niet weet de huisarts, maar wat dan. Graag een praktisch en gemakkelijk uitvoerbare optie. Niet te veel toeters en bellen. Zeker geen infusen.

Na wat overleg besluiten wij eerst de catheter die mevrouw achteraf nog bleek te hebben te verwijderen. Misschien is er dan geen probleem meer, hoopten wij beiden. Vervolgens is vier-vijf dagen later nog eens gekweekt. Geen S. aureus meer. In het overleg met de huisarts hadden wij onze ervaring met S. aureus in de urine van mensen besproken. Gelukkig werden wij in onze ervaring bevestigd, en bleek de oplossing voor het probleem goed uit te pakken. Mevrouw tevreden, dokter ook.